Úvod » Zajímavosti

Malý exkurs do historie pétanque

publikováno 09.03.2017

Sada koulí, se kterými se hází na nějaký cíl. Tak neznalci připadá hra, jíž jsme zprvu vídali na francouzských pláccích, ale rychle se rozšířila i k nám.

Všeobecné povědomí spojuje počátky petanque výhradně s Francií, ovšem historie této hry sahá dál, až do starověkého Řecka a Říma.

Řekové si rádi krátili čas hrou, kdy házeli kamenné koule na cíl. Římané se už dnešní podobě pétanque přibližovali více. Ke hře používali dřevěné koule s kovovým pláštěm a snažili se je umístit na méně vzdálený cíl. Hra se postupně rozvíjela, rychle se šířila po celé Evropě, až se dostala do středomořské oblasti Francie. Zde k rozvoji hry přispěli francouzští vojáci, kteří z nudy hráli „jeu de boules“ s dělostřeleckými koulemi. Až na začátku 20. století vznikla první pravidla pétanque, která si rychle získala popularitu na celém světě.

Oficiální podobu dostává sport v Lyonském regionu a hra zvaná „Lyonnaise“ se stává v roce 1850 sportem. Dochází současně k založení první oficiální společnosti "Le Clos Jouve". V roce 1906 je založena Lyonská a regionální federace, v roce 1933 Národní federace her s koulemi, a ta se v roce 1942 stala Francouzskou federací. Hra pétanque se zrodila z „jeu Provencal“ (Provensálská hra). Pravidla byla uzákoněna v roce 1927 a v roce 1945 vznikla Francouzská federace pétanque a provensálské hry.

Hra vznikla v městečku La Ciotat nedaleko Marseille ve Francii. Stalo se tak roku 1908. Tehdy se každé odpoledne v Beraud clubu scházela společnost hráčů. Hra se hrála s koulemi, které byly pokryty výstupky, a před odhozením koule se provádělo několik kroků.

Mezi účastníky byl i jistý Jules Le Noir, jenž trpěl chronickým revmatismem, který mu zamezil hraní provensálské hry. Při ní se koule házely až na dálku 20 metrů, a bylo potřeba k tomu vynaložit mnoho síly. Dřív býval v této hře velmi úspěšný, nyní však frustrovaný svým špatným zdravotním stavem sedával při postranní čáře, neschopen účastnit se utkání.

Jeho přítel, Ernest Pitiot, který utkání pořádal, umožnil Le Noirovi účastnit se hry a spolu k tomuto účelu upravili pravidla. Nejprve se ke dvojici přidalo několik přátel ze solidarity, ale postupně tento způsob hry upoutal i ostatní hráče.

Hrálo se tzv. „des pieds tanqués“, což znamená „s nohama u sebe“. Z toho vznikl zkomolením název hry s novými pravidly - pétanque. Ta se rychle stala populární v celé Provence i přes odpor konzervativních hráčů provensálské hry. Roku 1927 byla pravidla uzákoněna.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery