Úvod » Zajímavosti

Ach, ta naše Fanny...!

publikováno 09.03.2017

Abychom předešli snad omylu: „Líbat Fanny“ není žádná odměna, ale znamená prohru 0:13!

Tento zvyk vznikl údajně v Savojsku. Krátce před první světovou válkou pracovala v kavárně Grand-Lemps číšnice jménem Fanny. Podle legendy směli zákazníci, kteří prohráli v koulích, aniž by získali alespoň jeden jediný bod, ji jako cenu útěchy políbit – každý na obě líce, jak se patří.

Jednoho dne postihla tato nepříjemnost také místního starostu a chtěl se nechat utěšit od Fanny. Zda snad Fanny proti němu něco měla nebo jej jen chtěla veřejně ponížit, není známo. Každopádně se postavila na židli, zvedla sukni a nastavila starostovi svůj zadek! Starosta ihned přijal výzvu a lokálem zazněly dva hlasité polibky – na zadek! A to byl začátek živoucí tradice!



Protože není Fanny vždycky na místě, aby ochotně dala k dispozici svůj zadek, bývá zvykem všude tam, kde se hrají koule, mít Fanny připravenou. Nešťastní poražení musí potom před širokou veřejností líbat Fanny ve formě malby nebo sochy – a navíc většinou kupují pití vítěznému družstvu. Toto odpovídá francouzskému pojmu "Fanny paie à boire" neboli „Fanny kupuje pití“! Tak se z někdejší útěchy stal pro boulisty nejhorší trest!

Obzvláště pokud vypadá Fanny třeba takto:



Ostatně francouzský výraz "être capot", který v karetní hře znamená tolik jako „být černý“, vznikl z provesálského výrazu, který neznamená nic jiného než – líbat zadek (políbit pr...)!

Není tedy divu, že v Provence všude tam, kde se hrají boule, nejsou ani karty daleko...

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz