Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Smrčínův průvodce

I. Lipník

publikováno 10.03.2017 (aktualizováno 28.04.2017)

Známá obec Lipník (po klepnutí na odkaz se vám otevře mapa) s dvěma pétanqueovými areály (PC Sokol Lipník a PCP Lipník) se nachází na rozvodí Labe a Jizery jen kousek od dálnice D10 v masivu Svatojiřského hvozdu.

Celé okolí bývalo kdysi vojenským prostorem s centrem v Milovicích , jež se nacházejí asi 5 km jižním směrem. Město je prakticky skrumáží opravených bývalých vojenských paneláků, avšak nalezneme tu i několik atraktivních cílů vhodných pro turistický ruch a volnočasové vyžití. Navíc je odsud přímé vlakové spojení s hlavním městem. Tak tedy hned na kraji směrem od Lipníka potkáme mezi letištěm a první zástavbou oboru, v níž lze okukovat pobíhající divoké koně a pratury. Hned za oborou směrem na západ natrefíme na další lákadlo, tentokrát určené spíše dětem – a to zábavní park Mirákulum s četnými atrakcemi typu bludišť, hradů a podobně. Ale ani starší, zvláště poněkud militantně zaměřené osoby nepřijdou zkrátka. Od Mirákula se mohou parní úzkokolejkou – přesnou kopií vojenské polní drážky – přesunout do milovického tankodromu a dosytosti se vyblbnout v prostředí tanků a další válečnické techniky.

Milovník starší historie si přijde na své v Benátkách nad Jizerou, kde nad městským centrem ční zdaleka viditelný místní zámek. Další zámecký objekt se rozprostírá zhruba ve stejné vzdálenosti od Lipníka, co benátský zámek, avšak na opačnou, totiž východní stranu. Ano, je to zámek Loučeň. Zde krom prohlídek a návštěvy parku funguje i hotel. Lze si třeba odskočit uspořádat i svatbu – nebo se proplétat labyrintáriem.

Další z významných zámeckých a hradních objektů potkáme v Mladé Boleslavi, a to boleslavský hrad se sbírkami Muzea Mladoboleslavska. Druhým, snad ještě více známým muzeem je Škoda Auto Muzeum, mapující výrobu aut ve městě, v minulosti zvaném „českým Detroitem“.

A když už pojedeme z Lipníka do Mladé Boleslavi, nelze minout centrum místní řepařské oblasti, Dobrovice, s několika muzejními expozicemi, věnovanými výrobě a zpracování cukru, řepařství a lihovarnictví. Jen kousek odsud na pokraji rozsáhlých hvozdů pod korunami šumících velikánů stojí na kraji Jabkenic myslivna, v níž trávil poslední desetiletí svého života Bedřich Smetana. Zde mistr dokončil cyklus Má vlast, opery Hubička či Tajemství a další svá vrcholná díla. Ale o tom všem se lze podrobně dozvědět v místním památníku.

Co ještě zdejší kraj poutníkovi nabízí? - Z trochu, byť ne příliš vzdálených cílů jmenujme alespoň Drábské světničky

 – skalní hrad s výhledem do kraje stojící na nejzápadnější výspě Českého ráje jen kousek za Mladou Boleslaví směrem k Turnovu – či směrem na opačnou stranu k Labi skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem

 nebo zábavní park Botanicus v Ostré, jenž nabízí kratochvíle ve stylu středověké vesnice. Zajímavým může být projít se jen o malý kousek dál Hrabalovým Kerskem a připomenout si, co všechno dokázali „Zahrádkáři (v) Kersku“, poobědvat ve zdejší hájence „se šípkovou nebo se zelím“ nebo zajít položit kytičku lučního kvítí na mistrův hrob na hřbitov v Hradištku. A to už máme jen kousek do Poděbrad kypících lázeňským ruchem. Ještě nesmíme opomenout vyžití, jež příležitostně nabízí výstaviště a dostihové závodiště v Lysé nad Labem. A pokud panují zrovna letní vedra, určitě se vyplatí zchladit se a smočit „koži“ v hojných jezerech, vzniklých v bezprostředním okolí Labe těžbou písku - třeba nedaleko Staré Boleslavi, kde druhdy zavraždili svatého Václava na schodech zdejšího chrámu Páně. - Milovníci hradů a zámků dozajista nepohrdnou takovými skvosty jako jsou  hrady Bezděz (odkud je to již jen doslova skok na "koupačku" k Máchovu jezeru) a Kost či architektonicky ojedinělým zámkem Humprecht (mezi posledními dvěma jmenovanými se lze projít pěkným údolím Plakánku nebo třeba navštívit muzeum v rodném domě Fráni Šrámka v Sobotce, v jejíž bezprostřední blízkosti tvoří zámek postavený na kopci jednoznačnou dominantu kraje).

***

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery