Úvod » Smrčínův průvodce

V. - Ořech

publikováno 07.04.2017

Pétanqueové turnaje se na Ořechu konají v parku přiléhajícím k penzionu U barona Prášila.

Dlužno na tomto místě podotknout, že z pohledu návštěvníka pasoucího po nějakém jiném rozptýlení než pétanque je bezprostřední okolí Ořecha, obce ležící v suburbální krajině těsného zázemí hlavního města, poměrně chudé. Jedná se o plochou, jen mírně zvlněnou krajinu, v níž se prolíná hustá venkovská a příměstská zástavba s poli a skladištními halami. Pakliže již narazíme na nějaké lesní porosty, potom jedině na svazích údolí a v roklích vodních toků zařezávajících se do zemského povrchu na své cestě k dvěma hlavním, v blízkosti zde protékajícím tokům – Vltavě a Berounce. Obě řeky, jakož i hustá síť navzájem se zde křížících dálnic tak ještě více snižuje průchodnost terénu na potulkách zdejším krajem. - Nicméně i v takové krajině, byť poněkud obtížněji, lze nalézt leckteré skvosty, jež stojí za shlédnutí.

Tak hned u zmíněného penzionu láká ke skotačení lanové centrum. Pro zájemce je uchystán unikátní prosklený včelín či zahradní golf.

Ne každý ví, že na ořešské faře působil chodský bard, spisovatel, básník a kněz Jindřich Šimon Baar. Svědčí o tom ostatně i pamětní deska na budově fary.

Ve vedlejší obci, ve Zbuzanech, se můžeme podívat ke známému Zbuzanskému menhiru, jenž se však během let už dostal do zástavby čtvrtě rodinných domů a haciend, jež poněkud ruší jeho genius locci. - V obci je též muzeum automobilů značky Praga. Jedná se o třetí největší značkovou sbírku automobilů na světě, jež je dokonce zapsána v seznamu Unesco. Po tahanicích v rodině majitele sbírky v minulých letech je snad již veta – a muzeum dle dostupných informací opět vítá zájemce o prohlídku. - To z tohoto hlediska dopadly mnohem hůř třeba středověký skanzen Řepora v nedalekých Řeporyjích, který byl po několikerém vypálení nejspíš už natrvalo uzavřen – či třebotovské muzeum nočníků, které bylo z tamní tvrze přestěhováno do Prahy.

Jsme-li u historických motorových vozidel, radno zmínit, že v okolí se v září jezdívají dva známé závody veteránů – závod do vrchu Zbraslav – Jíloviště a okruhový závod Tachlovický trojúhelník na trase Tachlovice – Nučice – Dobříč. A když už jsme u o občasných sportovně-kulturních akcí v okolí, nelze nevzpomenout dostihové závodiště v Chuchli, kam se jezdívá také na koníčky, i když ne ty pod kapotou.

Při potulce ve zdejší končině můžeme narazit na Pacoldovu vápenku v západní části Velké Chuchle, jež je světovým unikátem a znamenitou technickou památkou. Poté, co zde byla výroba ukončena za druhé světové války, stavba dlouhá léta chátrala, až byla počátkem tohoto století zachráněna a zrekonstruována do podoby „industriální sochy“. Samozřejmě, že v jejím okolí se nacházejí četné, byť již opuštěné lomy, jak se na vápencovou oblast sluší a patří. Dosud činné jsou potom v okolí Radotína, kde je v provozu rovněž jedna z nejvýznamnějších cementáren u nás.

Další opuštěné vápencové lomy nalezneme i v Prokopském údolí, jež se táhne od Řeporyj k Hlubočepům a Vltavě. Je zde ke spatření celá řada přírodních, hlavně geologických zajímavostí. Na průzkumné cestě údolím nás

doprovází naučná stezka. V dolní části se nachází krom monumentálních železničních viaduktů i jezírko v bývalém lomu – a opodál nepřístupné jeskyně skrývající jedno z nejtajemnějších míst v Česku. Nad jeskyněmi stával na skále kostel svatého Prokopa, po němž údolí nese své jméno. Kostel byl zbořen roku 1966 - dle legendy z toho důvodu, že nepřátelským silám usnadňoval orientaci a tak ohrožoval vojenský objekt v jeho blízkosti.

A tak zatímco v dolním konci údolí se skrývají praví vojáci, v horním, pokud je tam potkáte, jsou jen ti falešní, kteří se ve zdejších rozvalinách baví paintballem.

Z dalších nemnoha zajímavostí připomeňme snad ještě muzeum v Nučicích, zabývající se mimo jiné hornickou tradicí místa při těžbě nučické železné rudy nebo vyhlídkovou plošinu u křížení letových drah ruzyňského letiště, jen kousek severně od nedalekých Hostivic. - Jižně od Hostivic se dá ještě vykonat procházka mezi místními rybníky, ba dokonce je k dispozici návštěvníkům vyhlídková plošina k pozorování vodního ptactva. Koupat se zde bohužel nedá - kdysi krásné, výstavní prvorepublikové koupaliště na Břevském rybníce, kam jezdila půlka Prahy,

podlehlo od 80. let minulého století devastaci a znečistění vody a změnilo se na smetiště se zarůstajícími rozvalinami kolem, a tak na jediné obstojné přírodní koupání v horkých dnech lze natrefit v rybníce Bašta na severním okraji obce Chýně (s vyhlášeným pivovarem), kde je k tomu i malá písečná pláž, nebo v Berounce v Mokropsích na jezu či opodál na městské pláži.

Pokračujeme-li ještě pár kilometrů od rybníků západním směrem, mineme františkánský klášter Hájek, k němuž vede cesta vroubená mohutnými kapličkami až z břevnovského kláštera v Praze, můžeme se zastavit u krásné budovy bývalého parního mlýna v Úhonicích a skončit u hradu v Červeném Újezdě. K jeho vzniku v letech 2001-02 se váže legenda, kdy jistý nejmenovaný kladenský podnikatel si chtěl koupit hrad Křivoklát, což mu ale nebylo umožněno. A tak se rozhodl, že si postaví hrad vlastní! V objektu ve stylu rytířské tvrze nalezneme Muzeum českého venkova s replikami světnic, komnat, řemeslných dílen či rytířský sál a krčmu se staročeskými pokrmy a nápoji.

Při hledání ostatních atraktivit doporučujeme navštívit zajímavosti a památky hlavního města – nebo použít kapitolu „II. - Loděnice“ našeho průvodce.

***

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz