Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Smrčínův průvodce

VI. - Valšovice

publikováno 28.04.2017

Pétanque ve Valšovicích, středomoravské obci poblíž města Hranice, má svoji oporu v hřištích v místním sportovním areálu, jenž se nalézá na severozápadním okraji obce.

Okolní zvlněná krajina kontrastuje nejen s nedalekým, zcela rovinatým Hornomoravským úvalem, ale i s Moravskou branou – plochou brázdou vybíhající od Přerova k Ostravě ve směru zhruba JZ-SV a oddělující od sebe výběžky Oderských vrchů s Vítkovskou vrchovinou a podhůří Beskyd. Reliéf krajiny zde silně ovlivňuje jak osídlení, tak i dopravní infrastrukturu, čímž je zabezpečena i dobrá dostupnost pro hráče z celé Moravy i Slezska, popř. i vzdálenějších Čech. Zdejší končiny jsou bohaté turisticky významnými cíli.

Z Valšovic se lze jen po necelých 6 km po značených turistických trasách lesy dostat k hradu Helfštýn, vypínajícímu se na kopci nad Lipníkem nad Bečvou. Hrad pochází už z konce 13. století – a dnes se jedná již jen o část původní stavby. Historický objekt je turisticky využíván už od poloviny 19. století. Tradičním lákadlem bývá pro turisty kovářský festival Hefaiston, konaný během léta.

Na opačnou stranu než hrad co by kamenem z Valšovic dohodil se v údolí Bečvy rozprostírají lázně Teplice nad Bečvou. Díky unikátní přírodní vodě s vysokým obsahem oxidu uhličitého se zde léčí široké spektrum neduhů – nemoci onkologické, oběhové, metabolické, pohybové či nervové. Založení lázní v polovině 16. století je řadí k nejstarším lázním na Moravě. - Přírodní pozoruhodností je, že v rámci lázeňského areálu, jen pár kroků od kolonády vystavěné na nábřeží Bečvy, se nalézá vstup do proslulých Zbrašovských aragonitových jeskyní, jediných zpřístupněných jeskyní hydrotermálního původu v Česku. Jeskyně vzniklá působením teplé uhličité kyselky na okolní horniny byla objevena během první světové války a pro turisty zpřístupněna roku 1926. V části jeskyně se pořádají čas od času výstavy a koncerty komorní hudby. - Na kopci na druhém břehu řeky přímo naproti kolonádě může turista stanout u jícnu Hranické propasti. Ta je světovým unikátem, neboť dle posledních oficiálních měření ji lze označit za nejhlubší propast na světě. Prozatím byla prokázána hloubka propasti 473,5 m, z čehož 70 m činí vrchní suchá část – celková hloubka propasti je ale dosud neznámá.

Jen pár kilometrů z Teplic proti proudu Bečvy leží obec Skalička s pěkně zachovalým větrným mlýnem německého typu. Ostatně zdejší kraj býval v minulosti četností větrných mlýnů na našem území jedinečný. Byly zde využívány hojné, pravidelné větry mezi horami profukující Moravskou branou. - Nejen zde si ale milovníci technických památek přijdou v kraji na své! Celou řadu jich najdou i kolem hlavní železniční trati z Přerova do Ostravy, tzv. Severní dráhy císaře Ferdinanda, jež se svým uvedením do provozu před rokem 1850 řadí k nejstarším železničním tratím na našem území. Tak se můžeme třeba pokochat elegantností stavby 343 metrů dlouhého viaduktu u Jezernice nebo se projít opuštěným Slavíčským tunelem s délkou bezmála 260 m. O něm se traduje legenda, že jeho výstavba nebyla až tak nezbytná, ale císař Ferdinand I. při stavbě dráhy údajně prohlásil, že železnice bez tunelu není železnicí. A když to řekl císař pán, proč mu neudělat trochu radosti, že? A tunel byl roku 1847 dán do provozu, v němž vydržel jen do roku 1895, načež se řadu let používal ke skladování brambor.

Znova poskočí srdce milovníkům techniky prošlých věků v Kopřivnici, městě od Valšovic asi 30 km vzdáleném směrem k Ostravě. Když Kopřivnice, tak Tatra! Město je veskrze průmyslové a ničím neupoutá – až na… Ano, muzeum automobilky Tatra! Již před budovou vítá návštěvníky motorový vůz rychlíku Slovenská strela, jež zde byl vyroben v polovině 30. let a byl do počátku druhé světové války nasazován na spojení mezi Prahou a Bratislavou. Díky své mimořádné průměrné cestovní rychlosti zvládal vzdálenost mezi oběma městy bežně za 4 h 18 min. Tato jízdní doba byla překonána až v tomto století. Ale Tatra to jsou hlavně automobily, především potom nákladní. Svého času byly svojí konstrukcí – středovou troubou se zavěšenými výkyvnými polonápravami a výkonnými vzduchem chlazenými motory – světově proslulé. Bodejť by ne, když projely skutečně všude! Takže v muzeu auta napravo, auta nalevo, nahoře i dole. Najdeme tu první české sériově vyráběné auto Präsident z roku 1897 i proslulý tatraplán, stejně tak motorové sáně, kabriolet pro Stalina, auta, s nimiž cestovali po světě při propagaci značky cestovatelé Zikmund a Hanzelka – ale třeba i letadla nebo chladničky, co se tu též vyráběly.

A pokud někoho technika zrovna nebaví, dozajista se mu bude líbit v Štramberku, historickém městečku, jež je v podstatě stavebně spojeno s Kopřivnicí. Až se jím projdeme, vylezeme na místní hrad a rozhlédneme se z ochozu proslulé Štramberské trúby (hradní věže), rozhodně nezapomeneme před odjezdem ještě ochutnat zdejší kulinářskou specialitu, Štramberské uši (cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu). Pověst datuje jejich vznik do roku 1241, kdy město obléhali Tataři. Poté, co místní vyplavili tábor nepřátel vodou z místního rybníka, našli na místě vaky s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři utínali křesťanům. Na paměť této události se začalo ve městě s pečením zmíněného cukroví. - Mimochodem ve Štramberku najdeme i muzeum Zdeňka Buriana, zdejšího rodáka, známého malíře a ilustrátora. Proslul zejména svými paleontologickými rekonstrukcemi společně s profesorem Josefem Augustou. Inspirací umělce byla dozajista i jeskyně Šipka, nacházející se v Národním sadu na vrchu Kotouč jen kousek od historického centra města. Jeskyně proslula nálezy neandrtálského člověka z doby asi 40 000 let př. n. l.

Ze vzdálenějších cílů jmenujme ještě pár kilometrů dál k Ostravě Hukvaldy se svým mohutným hradem. V obci tvořil známý hudební skladatel Leoš Janáček. V místním hostinci lze ještě dnes posedět za stolem, za nímž mistr sedával a hledal inspirace. V místě se konává pravidelně hudební festival Janáčkovy Hukvaldy.

Ve třiceti kilometrovém perimetru stojí ještě za zmínku Rožnov pod Radhoštěm, město proslulé především rozsáhlým skanzenem, Valašským muzeem v přírodě, jež patří mezi největší a nejstarší svého druhu ve střední Evropě. - A když už jsme v Rožnově, vyplatí se vyjet na Pustevny, horské sedlo s pitoreskními dřevěnými stavbami architekta Jurkoviče z konce 19. století, pokochat se rozhledem a vyrazit pohodlnou, nenáročnou procházkou po hřebeni na vrchol Radhoště (1129 m n. m.), jednoho z nejvýznamnějších vrchů v Beskydech. Vrchol je ozdoben kaplí a sousoším sv. Cyrila a Metoděje. Cestou po hřebeni se naopak můžeme poklonit soše pohanského boha Radegasta.

Z Valšovic (15 km jižně) doporučujeme ještě navštívit významné poutní místo Hostýn s bazilikou, křížovou cestou, muzeem a rozhlednou.

Z míst vhodných k přírodnímu koupání autor doporučuje vodní plochu v lomu Výkleky severozápadně od Lipníka nad Bečvou (D35 – exit Velký Újezd).

***

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery